Революция под роклята

Революцията няма да бъде излъчена по телевизията, твърди Джил Скот- Херoн. Донякъде е прав – първо ще бъде туитната с подходящ хаштаг и едва тогава резултатът й ще достигне екрана. Да вземем за пример малкия революционен таг #askhermore, с който американските актриси се борят против битието на дизайнерски закачалки. Защото  точно към това ги приравняват въпросите колко часа ти отне да се приготвиш и кой дизайнер те облече. Или тенът ти колко нюанса златистосиво е, докато ти искаш да кажеш нещо съвсем друго. Да говориш за работата си, за ролята си, за приятелите си. „Как се подготвихте за този филм“ изглежда запазен само за мъже-актьори въпрос.

И, алелуя, актрисите повикаха, репортерките (поне в Щатите) последваха. Малка крачка по червения килим, но голям скок за жените. Както наскоро си говорихме по блогофона*, да си жена не означава да следваш някаква диктатура на външния вид и да изпадаш в екстаз пред светото тънко токче на Джими Чу.

Рийз Уидърспун даде още един глас за акцията в навечерието на Оскарите и ми беше крайно приятно да гледам, как репортерките поне се опитваха да минат отвъд хоризонта на червилото и роклята. #askhermore накара и Нийл Патрик Харис да изглежда трижди нелепо, когато представи Уидърспун като нещо сладко, което котката е довлякла улицата и човек може да изяде with her spoon.

Тази година някои тв и интернет канали тръгнаха с хъс по новата революционна пътека – на почти всяко награждаване. Ето тук може да се види разкошна Розамунд Пайк на Critics’ Choice Awards. „Не се сравнявай с другите“, казва тя. А въпросът е, кой съвет най-много й е помогнал да оживее в тази (евфемистично казано „challenging“) индустрия. Та, долу новите дрехи (на царя също), да живеят новите въпроси. Защото още великата Коко Шанел е знаела, че „нищо не излиза по-бързо от мода от дълга рокля с дълбоко деколте“.

====
* Що е то женствеността и има ли то почва у нази беше блог-диксусия, в която се включиха Събина, Ана Динкова, Роси, Бояна, Све, Биляна и въобще, много хубава седянка и четиво стана.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s