Нощ и мъгла

Вчера почина френският режисьор Ален Рене (92). По ирония на съдбата,  само две седмици след като учудващо му беше присъдена награда за новаторство на Берлинале – дребничка сребърна мечка, която се дава предимно на дебютанти, хвърлили ръкавица на старите кучета. Вчера Рене пък хвърли ръкавица на целия филмов свят и се оттегли от него мимоходом, между две крайъгълни събития – ден след връчването на наградите Сезар и по-малко от ден преди Оскарите. Може да се говори с часове за значимостта на Ален Рене. За френската нова вълна, за Миналата година в Мариенбад , за Хирошима, моя любов. Но покрай тях често остава незабелязан най-добрия му филм. Според Франсоа Трюфо дори „най-добрият филм, правен някога“. Става дума за Нощ и мъгла, късометражна документална лента за едноименната операция на Вермахта, когато тайно са арестувани близо 7000 „заподозрени в предателство“ жители на Франция, Белгия и Холандия. За една нощ тези хора „изчезват“, разтварят се в мъглата.  Депортирани са в концентрационни лагери в Германия, където получават нова идентичност от само две букви: NN (Nacht und Nebel – нощ и мъгла).  Рене усеща в това перверзна, стискаща за гърлото поетичност. С текстове на поета Жан Кейрол  прави калейдоскоп от документални кадри и архивен материал от концентрационни лагери, придружен от  коментар, който като в музикална фуга вплита дисонанси и контрапункти. Фуга (fuga) всъщност значи бягство и не случайно обработката на немския вариант на текстовете е поверена на Паул Целан, авторът на „Фуга на смъртта„.

Филмът става причина за малка дипломатична криза – тогавашният германски посланик в Париж фон Малцан се опитва да забрани участието му на фестивала в Кан. Опасява се, че раните са твърде пресни и прожекцията би засилила омразата към германците. От френска страна пък има опит за цензура. Някои от архивните кадри се струват на френските цензори твърде брутални. Също така Рене е принуден да заличи присъствието на френски полицай, охраняващ лагер в Питивие, откъдето са били интернирани и депортирани евреи и „предатели“. Въпреки това филмът е показан в Кан. Също и в цяла Германия –  след като предварително е показан на комисия от 700 представители на различни министерства, журналисти, служители и студенти. Само 11 от тях гласуват филмът да бъде спрян.

Така че, нека е светла паметта на Ален Рене и дано е разменил в отвъдното нелепата сребърна берлинска награда за някоя малка, употребявана камера.

http://vimeo.com/m/25815756

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s